Het produceren van splines

Al geruime tijd produceren we splines op onze CNC machines. Door dit te doen tijdens dezelfde opspanning als dat het product gedraaid is kunnen we hoge rondloop nauwkeurigheden halen. Het product hoeft dan namelijk niet op een andere machine opgespannen te worden voor de betreffende bewerking.

We produceren splines op 3 verschillende manieren, nl. steken, frezen, of skiven. De keuze van bewerkingsstrategie wordt voornamelijk door het te produceren product bepaald. Bij een inwendige vertanding zal er sneller gekozen worden voor steken of skiven. Bij een uitwendige vertanding ligt frezen of skiven meer voor de hand.

Elke bewerking heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Bij de keuze voor het frezen van een uitwendige spline is het gereedschap goedkoper, er is alleen een grote uitloop nodig achter de spline. Bij de keuze voor skiven kunnen we de spline al maken met een kleine uitloop. Het gereedschap is echter vaak veel groter dan de frezen en moet speciaal voor het product geproduceerd worden met als gevolg langere levertijden. Als er gekozen is voor steken hebben we het vaak over kleinere diameters, dit is dan veelal de eerste keuze door de afmetingen van de gereedschappen.

Wanneer u vragen over dit proces heeft of producten heeft waar een spline vertanding op zit staan we graag klaar om u verder te informeren.