Langdraaien

Het langdraaien, ook wel swiss turning genoemd is een techniek met zijn oorsprong in Zwitserland. In de Zwitserse horloge industrie worden vaak kleine slanke producten met nauwkeurige maatvoeringen gebruikt. Door de lengte diameterverhouding van deze producten is dit vaak lastig op een normale draaibank te produceren en moet het product al snel ondersteund worden. Door de kleine diameters van de producten kan dit een uitdaging zijn. De langdraaimachine heeft dit probleem niet.

Typisch voor langdraai machines is de geleidebus. Deze geleidebus zorgt er voor dat het materiaal vlak aan de beitels ondersteund wordt. Achter de geleidebus zit een slede waarop de spil met de spantang het materiaal vast heeft en door de geleidebus heen beweegt langs de beitels. Bij andere draaimachines zit het materiaal in de spantang of klauwplaat gespannen en bewegen de beitels langs het materiaal. De geleidebus loopt synchroon met de hoofdspil zodat er weinig frictie is tussen het materiaal en de bus tijdens het verspanen. Door deze constructie is het mogelijk diepe sneden te maken zonder dat het materiaal afbuigt door de verspaningskrachten, en nauwkeurige passingen kan draaien. Het materiaal wordt immers ondersteund vlak aan het gereedschap. De meeste langdraai machines die in de markt te koop zijn kunnen producten produceren uit stafmateriaal tot 32mm. Echter de meeste langdraaiers zullen vaak niet groter gaan dan 16mm. Belangrijk is wel dat het uitgangsmateriaal getrokken of geslepen is.

Het produceren van producten op een langdraai machine vergt wel een andere aanpak. Wanneer je het product aan de buitenkant bewerkt hebt kun je niet meer terug de geleidebus in want dan verlies je de ondersteuning. Het product moet dus van voor naar achter in een keer geproduceerd worden. Wanneer je de techniek goed gebruikt zijn de langdraai machines in de meeste gevallen sneller dan de machines met vaste spil bij de zelfde producten.

Doordat de CNC langdraai machines die wij beschikken uitgevoerd zijn met o.a. meerderere gereedschap dragers, aangedreven gereedschappen, en hoge druk pompen zijn wij in staan de producten op deze machines uit de moeilijkste materialen snel en autonoom te produceren.